Friterad kyckling

Yangnyeom chikin – Friterad kyckling i söt och stark sås

Yangnyeom chikin (양념 치킨) är koreansk friterad kyckling täckt i söt och stark sås! Yangnyeom betyder typ “smaksatt”, men syftar specifikt till den här starka såsen. Och chikin är precis som det låter, chicken!

Under 1940-, 50- och 60-tal blev koreansk matlagning influerad av amerikansk mat, då många från USA var stationerade i Korea. Friterad kyckling är ett resultat, men Korea har helt klart satt sin egen prägel på det. På 70-talet öppnade den första “friterad kyckling”-kedjan och idag finns det fler kycklingrestauranger i Sydkorea än McDonalds-restauranger i världen!

Chimaek, koreansk friterad kyckling och öl

Den koreanska ekonomin blomstrade, produktionen av matolja ökade och plötsligt fanns en etablerad kultur av att gå på AW och äta kyckling. Kanske har du hört ordet chimaek? Det är en sammansättning av orden chikin – kyckling, och maekju – öl! Det är helt enkelt en oslagbar kombination.

Friterad kyckling är också vanlig street food, och många beställer en låda kyckling som man kan få levererad till just där man sitter i parken. Det hålls årligen chimaek-festivaler och koreanerna fullständigt avgudar sin kyckling. Ja, avgudar – det finns till och med ett uttryck som kombinerar orden för kyckling och Gud. Chineunim!

Friterad kyckling

Experimentera gärna med marinaden! Det är vanligt att beställa kycklingen ban-ban, dvs. half-half, liksom för att få testa två olika sorter. Du kan göra det med! Täck då bara hälften av all kyckling här med såsen du gör, och låt resten vara plain. Och får du då sås över? Ät den med ris! MUMS!

Portioner: 4, om serveras med lite ris
Tid: Uppåt 2 timmar


Du behöver:

1 kg kyckling (vi föredrar filé, men alla delar funkar såklart)
2 dl potatismjöl + 2 dl vatten
4 msk majsmjöl
4 msk neutral olja
neutral olja till fritering
mjölk
salt
peppar

Sås
2 msk gochujang (koreansk chilipaste – men ta mer för extra styrka!)
5 msk ketchup
4 msk glykossirap
1 msk socker
1 msk ljus sojasås
1,5 msk olja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk risvinäger (vitvins- eller äppelcidervinäger går också bra)
1,5 dl vatten

Topping
jordnötter eller sesamfrön

Vegetarian? Blomkål är supergott om man vill veganisera receptet!


Gör så här:

1. Skär kycklingfilén i önskade bitar och lägg i en bunke. Häll mjölk i bunken så det helt täcker kycklingen – detta gör den saftigare – och låt stå i 30 min.

2. Häll av mjölken och krydda kycklingen med salt och peppar.

3. Rör samman potatismjölet och vatten, och blanda sedan ner det i kycklingen. Tillsätt majsmjölet och oljan.

4. Hetta upp mycket olja i en kastrull till ca 160 grader och fritera kycklingen lite i taget, så att bitarna inte klibbar ihop. Fritera tills kycklingen fått färg. Fritera allt en omgång till, men bara någon extra minut, för att ge bättre krispighet.

(OBS! Var försiktig vid fritering. Stäng av köksfläkten – och om det skulle börja brinna, kväv elden med ett kastrullock!)

5. Blanda alla ingredienserna till såsen och koka dem samman på mellanvärme tills det blir en tjock och kladdig sås.

6. Häll såsen över kycklingbitarna och rör runt tills den är helt täckt! Toppa med finhackade jordnötter, eller med sesamfrön om du föredrar det.

Servera med: En picklad rättika, så typisk att den kallas chikin mu – kycklingrättika. Lite ris vid sidan, och så en ljus lager.

Friterad kyckling

Följ oss på Instagram!

1 Comment

Lämna ett svar