Mayak kimbap – Vegetarisk minikimbap

Mayak kimbap (마약 김밥) är en vegetarisk kimbap i miniformat, serverad med en ljuvlig senapssås. Den funkar annars precis som en vanlig kimbap, men att du rullar ris och grönsaker i mycket mindre sjögräsark. Mayak betyder knark, och de sägs ha fått namnet framför allt för att de är så otroligt goda att doppa i senapssåsen att man blir beroende!

Du hittar mayak kimbap bl.a. på Gwangjang market i Seoul, där den blivit en omåttligt populär street food. Det som utmärker den är senapssåsen, storleken och att det är en enkel, vegetarisk kimbap. Vill du däremot testa en mer typisk kimbaprulle? Vi har en med köttfärs och kimchi, och en med tonfisk!

Mayak kimbap är som sagt en vegetarisk kimbap! Den är fyllt med morot, spenat och gul picklad rättika (som du kan köpa på asiatisk livs, men som är godare att göra egen)! Kimbapen penslas också med sesamolja vilket ger den en rik, nötig smak.

Portioner: 20 minirullar, lagom till lunch för 4
Tid: 1 timme


Du behöver:

Till riset
3 dl kortkornigt ris (“sushiris”)
1 tsk salt
2 msk sesamolja

5 sjögräsark
150 g babyspenat
1 tsk sesamolja
1 morot
5 långa strimlor danmuji (gul picklad rättika)

Till senapssåsen
2 msk mortlade rostade sesamfrön
2 msk vinäger
1 msk socker
2 tsk ljus sojasås
2 tsk dijonsenap
2 krm salt

Toppings
sesamolja
sesamfrön

Mayak kimbap är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Koka ris precis som till en stor kimbaprulle: Skölj först riset i ett durkslag och rör runt noga i det med händerna under kallt rinnande vatten. Häll över det i en kastrull och täck med kallt vatten och låt stå i 30 min.

2. Häll sedan av vattnet från riset och häll på 4 dl nytt kallt vatten. Sätt på plattan på högsta och låt riset koka upp under lock. När bubblorna i vattnet är stora och det nästan stormkokar, stäng av plattan helt och låt riset ånga med lock på eftervärme.

3. Koka upp en stor kastrull med vatten och blanchera spenaten hastigt. Häll av den i ett durkslag och skölj länge med kallt vatten. Kläm därefter noga ut vattnet, krydda den sedan med sesamolja och lite salt.

4. Skär moroten i tunna tändsticksstavar. Stek dem hastigt i lite olja och en nypa salt.

5. Om din danmuji är strimlad efter storleken på en vanlig kimbap, skär de i 4 bitar, så de passar en minikimbap.

6. Efter 10 min kommer vattnet ha dunstat från riset och det kommer vara fluffigt men lite klibbigt. Tillsätt salt och sesamolja i riset, rör om och ställ åt sidan för att svalna.

7. Preppa såsen så länge! Mortla sesamfröna (t.ex. i en vanlig mortel, eller om du har en suribachi) och blanda samman med övriga ingredienser till senapssåsen. Ställ åt sidan.

8. Om du använder normalstora sjögräsark, klipp varje ark i 4 lika delar, så du har totalt 16 st rutor.

9. Placera den glansiga sidan av sjögräset nedåt. Lägg sedan lite ris på sjögräset och tryck ut det på den främre delen och i kanterna. Kom ihåg att lämna lite av den bortre delen av arket fritt från ris! Du behöver space för att kunna rulla ihop den sedan.

10. Placera lite danmuji, morot och spenat på rad. Inte för mycket, för då kommer det inte gå att stänga igen den!

11. Rulla ihop kimbapen i handen eller på bänkytan. Fukta ditt finger med lite vatten eller sesamolja om det behövs för att kunna stänga igen rullen i änden. Det fungerar lite som lim!

12. Pensla till sist kimbapen med lite sesamolja och sprinkla med sesamfrön. Klipp den gärna på mitten innan servering, då blir de lättare att greppa! Dags att dippa!

Servera med: Senapssåsen enligt recept ovan, och gärna lite danmuji! Mayak kimbap passar till all typ av street food om du vill göra en matigare middag.

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar