koreanska ingredienser

12 koreanska smaksättare

Här kommer en guide över några viktiga koreanska ingredienser. Det är 12 koreanska smaksättare du måste ha i skafferiet! Efter att ha läst vår lista har du förhoppningsvis också fått en bättre bild av de koreanska smakerna.

1. Gochujang (고추장) – fermenterad chilipaste

gochujang

Gochujang är en av de koreanska ingredienser som inte kan ersättas med något annat. Det är en stark, rökig och söt chilipaste. Smaken har mycket djup eftersom den är fermenterad. Den är intensiv och därför krävs inte supermycket för att det ska smaka!

Gochujang är t.ex. grunden i populära street food-rätter, som den friterade kycklingen yangnyeom chikin, och ddeokbokki. Och du bör också ha lite i din bibimbap! Du kan också slänga ner den i en marinad eller sås, så får du till rätt slags chilismak för koreansk mat. Helt enkelt så MÅSTE du ha denna paste hemma! Den finns att hitta på välsorterade mataffärer, och självklart på asiatisk livs.

2. Gochugaru (고추가루) – chilipulver

gochugaru

Gochugaru är det magiska chilipulvret du behöver för att smaksätta de flesta koreanska rätter. Pulvret görs av koreanska torkade röda chilis, och smaken liknar den av gochujang, som ju består av just detta chilipulver. Det är också gochugaru som ger kimchi dess hetta!

I den vardagliga matlagningen har man det som krydda i en rad olika banchan, dvs. koreanska sidorätter, soppor, grytor och annat starkt. Pulvret finns olika grovt, där de olika fint malda pulvren används till lite olika saker. Men smaken är densamma, så vi använder helt enkelt det gochugaru vi kan hitta i Sverige! Den här smaken är karaktäristisk för koreansk mat och det blir inte riktigt samma sak om man använder andra slags chiliflakes. Du hittar det på asiatisk livs.

3. Doenjang (된장) – fermenterad sojbönspaste

doenjang

Doenjang är en koreansk paste gjord på fermenterade sojabönor. Den funkar som en bas i soppor och grytor, ungefär som miso gör i Japan. Doenjang är salt och full av umami! Vissa kan tycka att den känns lite frän, men man lär sig snabbt att älska den.

Det passar till grillat, i sidorätter som gochu muchim. Doenjang används också till att göra ssamjang, en blandning mellan doen- och gochujang, plus lite andra kryddor. Ssamjang finns också att köpa färdigt i en likadan slags burk, och passar utmärkt till koreansk bbq och ssam. Både doenjang och ssamjang finns på asiatisk livs!

4. Ganjang (간장) – sojasås

soja

Sojasås är en koreansk smaksättare i många banchan, t.ex. de som heter något med –jorim eller –namul. Man gör såklart många andra saker med soja också, som t.ex. sojapicklad lök!

Det finns flera slags sojasåser i Korea. Ganjang, eller jin ganjang, är den som är på bilden. Det är helt vanlig koreansk sojasås, och används i det mesta. Guk ganjang är däremot en ljusare och saltare soja, som används till soppor och grytor. Denna finns inte alltid att hitta i Sverige, så i våra recept använder vi oss av den “vanliga” sojan, om vi inte skrivit annat. Oavsett vilken du hittar så är koreansk sojasås salt och ljus, och smakar annorlunda från både japansk och t.ex. thailändsk soja. Se alltså till att skaffa en koreansk sort, oftast finns de på asiatisk butik!

5. Sikcho (식초) – vinäger

vinäger

Vinäger används flitigt i Korea, för att balansera tyngre, oljigare rätter. Vinäger har man främst till att skapa mer syra i såser, men också till att pickla olika banchan, som rättika.

Man använder oftast äppelcider- och olika slags risvinäger. Men vi använder också vitvinsvinäger, och det funkar lika bra.

6. Mirin (미린) – sött risvin

mirin

Mirin, mirim, matsul, cooking wine… Kärt barn har många namn! Det är ett sött risvin som används i koreansk och japansk matlagning. Det är lite krångligt att hitta olika slags mirin i Sverige, då det vi får in är cooking wine utan alkohol. Därför använder vi oftast helt vanlig japansk mirin.

Du kan använda mirin till att marinad eller såser, särskilt till kött. Det ger helt enkelt lite sötma! Mmm mm!

7. Aekjeot (액젓) – fisksås

fisksås

Fisksås används till mycket, men främst är det viktigt i kimchi, då det kickar igång fermenteringen. Fisksåsen på bilden är gjord på fermenterad ansjovis, men andra koreanska fisksåser går också bra. Om man inte vill använda det går det bra att salta lite extra.

Det är viktigt att veta att fisksåsen som säljs i svenska butiker är till för t.ex. thailändsk matlagning, och går inte alltid att använda istället för koreansk! Så det bästa är att köpa denna på din asiatiska butik.

8. Saeujeot (새우젓) – saltade räkor

saltade räkor

Saeujeot (uttalat typ se-u-jot) är små fermenterade räkor som traditionellt används i kimchi! Man kan också använda det i soppor och grytor, istället för salt. Det är kanske inte en av de koreanska ingredienser man har i allt, men det kan vara gott att ha!

Utseendet på saeujeot kanske kan kännas lite avskräckande för vissa, men de små räkorna ger väldigt mycket smak och håller en evighet i kylen! Den här (i Sverige) lite ovanliga smaksättaren finns förhoppningsvis på din asiatiska butik.

9. Chamgileum (참기름) – sesamolja

sesamolja

Sesamolja är en viktig koreansk smaksättare, både i marinad och tillagning. Den ger smak till sidorätter, och vid koreansk BBQ kan man doppa köttet i sesamolja. Mums! Man använder det också sesamolja till att pensla över kimbap. Oljan är nötig och fyllig i smaken, och det krävs inte så mycket för att den ska runda av en rätt. Vissa är inte så förtjusta i smaken, men den är väldigt viktig i koreansk matlagning!

Det är också vanligt att använda den liknande perillaoljan. Den är däremot inte lika vanlig i Sverige, så vi använder bara sesamolja.

10. Kkae (깨) – sesamfrön

sesamfrön

Sesamfrön är vanliga koreanska ingredienser och förekommer ofta som topping. Och du kan toppa det mesta med sesamfrön, t.ex. friterad kyckling, så ser det lite festligare ut. Man kan ha både vita och svarta sesamfrön hemma, så har man möjlighet till variation. Dessutom ger de en härlig, nötig smak.

Kom ihåg, smaken kommer bara fram ordentligt om du först rostar sesamfröna i en torr panna!

11. Saengkang (생강) – ingefära

ingefära

Ingefära används till marinader, kimchi och vissa koreanska teer.

12. Maneul (마늘) – vitlök

vitlök

Vitlök används till nästan ALLT i koreansk matlagning. Ofta grillar man t.o.m. hela vitlöksklyftor! Och så är det såklart en viktig ingrediens i kimchi.


Det finns såklart också massa andra koreanska ingredienser man använder ofta. Salladslök är t.ex. bra att ha hemma! Man använder också salt, peppar, vitt socker och/eller glukossirap flitigt. Självklart kan man minska mängden socker i matlagningen, men det används i stora mängder i Korea för att balansera upp de andra starka smakerna som förekommer.

koreanska kryddor

På vår Instagram kan du dessutom läsa om ett par andra pastes som inte finns nämnda här!

6 Comments

  1. Kalle

    Hej,

    Fin sida ni har. Har letat efter saeujeot i Gbg men ej funnit. Var köper ni? Ska testa ansjovisfisksås, skiljer den sig mkt i smak jmf med thaivarianten?

Lämna ett svar