Jeyuk bokkeum – Wokat fläsk

Jeyuk bokkeum (제육 볶음) är wokat fläsk, där bokkeum betyder just wok eller stir-fry. Det uttalas ungefär “pokkum” och j-et i jeyuk är betonat som på engelska.

Detta är en av Koreas mest älskade fläskrätter! Vi har morot och lök i, men du kan variera med andra eller fler grönsaker du föredrar! Wokat fläsk är perfekt när man saknar koreansk BBQ, men inte har tillgång till en bordsgrill. Då kan du istället woka köttet, men servera likadant: med massa banchan och med ssam.

wokat fläsk

Då har man salladsblad av alla dess slag som man kan använda som en ätbar skål! Man fyller bladet med lite blandat från bordet, och stoppar slutligen det hela i munnen. Men tänk med tacologik: ju mer du har i salladsbladet desto svårare blir det att äta.

Med resterna kan du dagen därpå göra en bokkeumbap – fried rice – med resterna. Kör ris och wokat kött i en panna med en gnutta sesamolja och stek några minuter. Toppa med ett stekt ägg sunny side up, sesamfrön och lite sjögräs.

Portioner: 4
Tid: 20 min


Du behöver:

Kött och marinad
600 g valfritt fläsk (vi använder sidfläsk, men se till att det är osaltat!)
1 msk socker
1 msk vitlök
svartpeppar

Sås
5 msk ljus sojasås
4 msk gochugaru
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk gochujang
1 msk socker
1 msk fisksås
1 msk mirin
1 msk glykossirap

Grönsaker
1 salladslök
1 liten gullök
1 liten morot

sesamolja

Vegetariskt? Hm… Kanske funkar det med fejkon eller sojabitar?


Gör så här:

1. Skär köttet i önskade bitar och lägg i en bunke.

2. Blanda ner ingredienserna till marinaden och ställ åt sidan.

3. I en annan liten bunke, blanda ihop alla ingredienser till såsen.

4. Skär grönsakerna i ungefär samma storlek som köttet.

5. Använder du sidfläsk? Börja i så fall med att steka köttet i en stor wok eller stekpanna, och tillsätt salladslöken när fettet från köttet börjar komma fram. Om du använder ett mindre fett kött, hetta upp lite olja och stek först salladslöken, och tillsätt sedan köttet.

6. Tillsätt såsen och woka tills köttet absorberat såsen någorlunda.

7. Lägg i resten av grönsakerna och stek tills de mjuknat.

8. Slutligen, ringla över lite sesamolja efter smak.

Servera med: Lite ris, salladsblad att wrappa köttet i, samt valfria banchan! Kimchi passar ju till allt, men här är också gott med något milt och friskt, typ en picklad rättika eller sk. vit kimchi! Jeyuk bokkeum passar också underbart gott till gyeran jjim, ett lent och milt ångat ägg.

wokat fläsk

Slutligen vill vi veta vad du tyckte. Skriv till oss på Instagram och berätta!

3 Comments

Lämna ett svar