Jjajangmyeon – Nudlar med svart bönsås

Jjajangmyeon (짜장면) är nudlar med svart bönsås. Det är en uppskattad comfort food i Korea och är därför väldigt vanlig att beställa hem! Jjajangmyeon består av orden jja – stekt, jang – paste, och myeon – nudlar.

Detta är en kinesisk-koreansk rätt. Den sägs ha gjort sitt intåg via hamnen i Incheon, utanför Seoul, redan 1905. Men idag är den så pass modifierad att det kinesiska originalet är ett minne blott.

Jajangmyeon, nudlar med svart bönsås

Nu mera är jjajangmyeon typiskt att äta den 14 april, då det i Korea är “black day”. Det är som ett svar på 14 februari, dvs. Alla hjärtans dag, samt 14 mars, som i Korea också firas av par. Däremot är den 14 april dagen för alla singlar och man “firar” genom att tröstäta jjajangmyeon, eftersom den svarta såsen passar perfekt på “black day”. Det sägs också vara dålig dejtmat, då man känner sig lite kladdig efteråt…

Grönsakerna vi använder i det här receptet går såklart att variera. Testa t.ex. att använda svamp, morot eller rättika! Annars passar det utmärkt att laga detta vid en kylskåpsrensning, dvs. släng i det du har över. Det går också bra att servera med ris istället för nudlar – då kallas rätten jjajangbap.

Chunjang och jajang: koreansk svart bönpaste på burk, och stekt sådan.

Det viktigaste med rätten är just såsen. Den görs på chunjang, svart bönpaste, som t.ex. ur burken på bilden. Man steker den innan den blandas ut, just som namnet på rätten skvallrar om (jja jang = stekt paste).

Däremot, om man har svårt att hitta chunjang kan det ibland finnas jjajang-pulver att köpa istället. Det smakar förvånansvärt bra! Blanda ut med vatten enligt förpackningen.

Portioner: 4
Tid: 20 min


Du behöver:

200 g koreanska “udong” (andra vetenudlar funkar också)
1 stor gullök
2 små potatisar
100 g zucchini
150 g vitkål
200 g fläsk (vi föredrar fläskkarré, men färskt sidfläsk eller annat kött går bra)

Marinad till fläsk
1 msk mirin
1 krm ingefärspulver
salt
peppar

Sås
1 dl chunjang (svart bönpaste, finns på asiatisk livs)
4 msk olja
2 msk socker
5 dl vatten + 1 tärning hönsbuljong
0,5 dl vatten + 2 msk potatismjöl

Toppings
2 ägg, kokta
gurka, en liten bit
ärtor, frysta

Vegetarian? Ersätt då fläsket med svamp, och byt hönsbuljongen mot grönsaksbuljong!


Gör så här:

1. Tärna grönsakerna och köttet.

2. Blanda ihop marinaden och låt fläsket stå i 15 min.

3. Hetta upp oljan i en wokpanna och tillsätt chunjangen. Rör om i uppåt 5 min, men se till att inte bränna vid den. Tillsätt sockret och rör om lite till.

4. Skopa ut pasten (dock utan oljan) och ställ åt sidan.

5. Låt oljan vara kvar i wokpannan och stek där fläsket tills det fått lite färg.

6. Tillsätt grönsakerna och rör om tills de mjuknat en aning.

7. Sleva sedan tillbaka pasten du tidigare stekt och rör runt tills allt i pannan är täckt av den.

8. Tillsätt buljongen och låt småkoka i 5-7 min på medelvärme.

9. Lös upp potatismjölet i vattnet och blanda ner det i såsen.

10. Koka nudlarna enligt anvisning, häll upp dem i skålar och dränk dem i den svarta såsen!

11. Toppa efter preferens – lite tinade ärtor är en klassiker, men våra favvos är också kokta ägghalvor och julienne-skuren gurka!

Servera med: Danmuji, en gul picklad rättika.

Jajangmyeon, nudlar med svart bönsås

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar