6 koreanska nudlar

Koreanska nudlar! Vad använder man de till och var hittar man dem? Här kommer en liten guide.

Nudlar är en viktig del av många koreanska rätter. På koreanska kallas de oftast -guksu eller -myeon. Guksu är från sk. native korean, och det senare kommer från det kinesiska ordet mein (ni vet, lo mein, chow mein osv). Vi återfinner nudlarna också i japanskan, som ändelsen i t.ex. ramen och somen. Myeon blir det på koreanska och eo uttalas ungefär som å.

I Korea äter man nudlar både varma och kalla. Ibland serveras de t.o.m. med isbuljong! Vissa nudelrätter kommer däremot mer som en sidorätt, än som en hel måltid. Men där gör man såklart som man vill!


1. Ramyeon (라면) – Snabbnudlar

ramyeon
ramyeon

Ramyeon är helt enkelt bara snabbnudlar! Det är vetenudlar i form av torkade block. Du kan köpa precis vilken sort du vill, men Shinramyeon är ett superpoppis märke från Korea. Faktum är att koreanerna äter mest snabbnudlar i världen!

Du kan koka upp snabbt och äta som de är med kryddorna som kommer till. Lyxa till det med ett kokt ägg och strimlad salladslök – och glöm inte kimchi vid sidan om! Det är också typiskt att ha ramyeon i rabokki och budae jjigae. Om du saknar andra nudlar till t.ex. jajangmyeon eller bibimguksu, så kan du ersätta med ramyeon!


2. Somyeon (소면) – Tunna vetenudlar

somyeon
somyeon

Somyeon är tunna vetenudlar. Du kan ha dem till både varma och kalla nudelrätter. De används typiskt i bibimguksu och kongguksu. Koka dem i stor kastrull med rikligt med vatten, då de släpper ifrån sig mycket stärkelse.

Du hittar dem i asiatisk butik, men det går bra att köpa kinesiska eller japanska somen om du inte hittar koreanska.


3. Dangmyeon (당면) – Sötpotatisnudlar

dangmyeon
somyeon

Dangmyeon är nudlar gjorda på sötpotatisstärkelse. Ibland kallar folk dem för koreanska glasnudlar, då de blir mer genomskinliga efter kokningen. De har ett härligt tuggmotsånd och är huvudingrediensen i den superpopulära rätten japchae!

Tänk på att du måste blötlägga dem i ca 30 min innan tillagning, för att de ska mjukna. Du hittar dangmyeon torkad i asiatisk butik.


4. Naengmyeon (냉면) – Bovetenudlar

naengmyeon
naengmyeon

Naengmyeon är tunna nudlar gjorda på bovete och olika slags stärkelser. De är lika japanska sobanudlar, men vi föredrar att leta upp dessa koreanska på asiatisk livs.

Dessa bovetenudlar är perfekta till kalla rätter – underbart på sommaren. Bibim naengmyeon och mul naengmyeon är väldigt omtyckta! Tänk också på att vissa av förpackningarna kommer med koncentrerad buljong och en senapskrydda. Se till att välja ett märke som har dessa små kryddpåsar, om du inte vill göra buljongen från scratch.


5. Kalguksu (칼국수) – Knivskurna vetenudlar

kalguksu
kalguksu

Kalguksu är koreanska handgjorda knivskurna vetenudlar. Kal betyder kniv, och så heter de just för att man skär dem med kniv istället för maskin. Man gör dem vanligen i en underbar mild och djup buljong, och man kan servera t.ex. med skaldjur – haemul kalguksu.

Du kan göra dem hemma och uppleva det underbara med färska nudlar. Men vissa asiatiska butiker har kalguksu i frysdisken och när man tinar dem känns de faktiskt som färska.


6. Udong (우동) – Tjocka vetenudlar

jjajangmyeon
jjajangmyeon

Udong är koreansk-kinesiska vetenudlar. De är tjockare än somyeon – men de går att ersätta med varandra. Men blanda inte ihop dem med japanska udonnudlar, de är något helt annat!

Dessa använder man vanligtvis i koreansk-kinesiska rätter som jajangmyeon och jjamppong. Därför kallas de ibland också jajangguksu. De finns ofta på asiatisk livs, och ibland t.o.m. som färska nudlar i frysdisken!

koreanska nudlar

Självklart finns flera andra koreanska nudlar som är supergoda. Men detta är några av dem som finns att hitta i Sverige, och som du måste testa!

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar