Kimchi/bulgogi kimbap – Sjögräsrulle med köttfärs

Kimbap (김밥), ibland också stavat gimbap, är en sjögräsrulle med ris och olika slags fyllning. Kim betyder sjögräs och bap är koreanska för kokt ris. Namnet säger alltså precis vad det är! Denna är gjord med kimchi och köttfärs med “bulgogimarinad”. Det går också bra att ha “riktig” bulgogi här, men köttfärs är enklare då det blir mindre bitar än lövbiffstrimlor.

kimbap

Kimbap är en slags nyttigare snabbmat. Man kan säga att det är som att köpa en falafelrulle, perfekt on the go! Det är gott, billigt, enkelt och snabbt. Det funkar dock att äta i de flesta sammanhang, t.ex. som frukost på väg till jobbet, som picknick eller matlåda. Alla koreaner älskar kimbap!

Man har ätit ris wrappat i sjögräs i Korea i flera hundra år, även om sjögräs var något av en lyxvara under vissa tider. Många beskriver ofta, lite missvisande, kimbap som koreansk sushi. Visst finns likheter och influenser från det japanska köket, vilket inte är så konstigt, då Korea var koloniserat av Japan 1910-1945.

Dock finns också stora skillnader. Kimbap doppas inte i sojasås (lova att inte göra det!), man serverar inte wasabi eller ingefära vid sidan av och riset smaksätts inte med vinäger och socker.

De ingredienser vi valt i detta recept är bara en av tusentals kombinationer. Skinka (vi tycker kassler är mest lik den man har i Korea), surimi (crabsticks), danmuji (gul picklad rättika) och morot är klassiker. Man kan också ha ägg, tofu, ost, tonfiskröra, salladsblad, gurka, spenat, perilla leaf (om du får tag på det!) eller vad du än känner för!

Portioner: 4, för en lättare måltid
Tid: 1,5 tim


Du behöver:

4 ark sjögräs

Till riset
3 dl kortkornigt ris (“sushiris”)
1 tsk salt
2 msk sesamolja

Till köttet
200 g nötfärs
1 msk salladslök
1 liten vitlöksklyfta
2 msk soja
0,5 msk socker
svartpeppar

Till gurkan
10 cm gurka
1 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
1 msk vatten
1 msk socker

1 dl kimchi (köp färdig eller gör din egen!)
8 strimlor danmuji (gul picklad rättika, köp på asiatisk livs, eller gör egen!)
1 morot
olja till stekning

Vegetarian? Byt ut din köttfärs mot vegofärs, stekta tofustrimlor eller strimlad omelett. Se också till att din kimchi är vegansk!


Gör så här:

1. Skölj ditt ris i ett durkslag och rör runt noga i det med händerna under kallt rinnande vatten. Häll över det i en kastrull och täck med kallt vatten och låt stå i 30 min.

2. Finhacka salladslök och vitlök. Blanda med köttfärsen och resten av ingredienserna som köttet ska marinera i. Ställ i kylen i 20 minuter.

3. Skölj och halvera gurkan. Skär bort kärnorna från mitten och skär gurkan tjocka som blyertspennor. Blanda samman vinäger, vatten och socker tills det löses upp. Lägg ner gurkan i lagen och låt stå i 20 minuter.

4. Hacka upp kimchin om bitarna är lite för stora, för att inte riskera att kimbapen blir för tjock och går sönder.

5. Strimla din danmuji (om den inte redan är det) i bitar tjocka som blyertspennor.

6. Skala och strimla en morot tunt i tändsticksstorlek. Stek den sedan i några minuter i lite olja tills den mjuknar en aning.

7. Häll av vattnet från riset och häll på 4 dl kallt vatten och låt koka upp i 5 min. Stäng sedan av plattan helt och låt riset ånga med lock på eftervärme.

8. Stek köttfärsen på medelvärme tills den fått färg.

9. Efter 10 min kommer vattnet ha dunstat och riset kommer vara fluffigt men klibbigt. Tillsätt salt och sesamolja i riset, rör om och ställ åt sidan för att svalna.

10. Placera ditt sjögräsark på bambumattan (om du vill använda det) med sjögräsets glansiga sida neråt.

11. Lägg ris på sjörgräset och tryck försiktigt ut det till ett tunt lager. Det går smidigare om du har blöta/fuktiga händer. Se till att riset hamnar hela vägen ut i kanterna. Låt dock 1/4 av sjögräsarket, längs den bortre kanten, vara utan ris.

12. Placera ut dina olika fyllningar på rad. Maxa inte, den ska inte bli för tjock!

13. Dags att rulla! Tryck tillräckligt hårt för att inte ha en slapp rulle, men inte så hårt att den går sönder. Försök rulla den jämnt hela vägen ut i kanten. När du har en sista cm kvar på sjögräset, blöt kanten lite med fuktiga fingrar, så kommer den limmas ihop i änden.

13. Pensla ev. kimbapen med lite sesamolja efteråt, för extra glans och nötig smak.

14. Skär till sist rullen i ca 1 cm tjocka skivor med blöt, eller sesamoljad, vass kniv. Det viktiga är att torka av det klibbiga riset som emellanåt fastnar på kniven.

Servera med: Danmuji såklart, alltså gul picklad rättika, och lite kimchi. Om du vill göra det mer matigt kan man servera kimbap ihop med annan street food.

Till sist, följ Gochugäris på Instagram!

Lämna ett svar