Kimchi jeon – Kimchipannkaka

Kimchi jeon (김치 전) är en slags pannkaka med kimchi. Jeon är ett samlingsnamn för denna typ av koreanska matpannkakor. Det är vanligt som street food, eller som anju, dvs. något man äter medan man är ute på AW.

Koreanska pannkakor äter man typiskt på en regnig dag, för att regnets smattrande ljud påminner om ljudet av när pannkakssmeten möter den heta oljan. Och man dricker ofta makgeolli till, ett koreanskt risvin. Jeon finns i mängder av variationer, men här gör vi en med kimchi – en klassiker.

Du använder väl en hemmagjord kimchi? Sent påtänkt om du vill göra kimchi jeon NU och inte har en färdig batch – det tar ju några dagar! Men det är SÅ mycket godare än köpekimchi. Här är vårt recept på traditionell baechu kimchi.

Portioner: 4 pannkakor
Tid: 15 min


Du behöver:

400 g kimchi
5 dl mjöl
4 dl vatten
1 ägg
olja till stekning

Cho ganjang – dippsås
2 msk ljus sojasås
1 msk risvinäger
0,5 msk socker
1 msk vatten
1 tsk gochugaru

Vegetarian? Se till att din kimchi är vegansk och du är i hamn!


Gör så här:

1. Blanda samman alla ingredienser till dippsåsen. Ställ åt sidan.

2. Hacka upp kimchin lite om den är i för stora bitar för att ta i en tugga.

3. Blanda samman alla ingredienser till pannkakan till en slät smet.

4. Hetta upp rikligt med olja och häll ner en fjärdedel av smeten i pannan. Stek på vardera sida i ett par minuter – lite extra mycket om du föredrar en krispig yta. Upprepa tills smeten är slut!

5. Klipp pannkakorna för att dela upp dem i mindre bitar, eller riv i dem med ätpinnar medan ni äter!

Servera med: Cho ganjang, enligt receptet ovan. Den kan också ersättas med sojapicklad lök eller såsen från sojapicklat ägg. Blanda gärna kimchipannkakan med skaldjurpannkaka eller annan street food.

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar