Yachae juk – Matgröt med grönsaker

Yachae juk (야채 죽) är en koreansk matgröt! Den är mild men smakrik. Yachae betyder grönsaker och juk är namnet på gröt på koreanska.

matgröt

Varianter av den här matgröten äter man i hela Asien, ofta under namnet congee. Den lagas ofta till frukost, eller till den som är sjuk, då den är mild och värmande.

Här är ett vegetariskt recept. Den kan göras ännu enklare, utan grönsaker, eller mer matig med t.ex. kyckling. Ofta görs juk också på pumpa eller röda bönor. Men här är en mindre söt variant.

grönsaker

Samgae juk är också en vanlig matgröt! Den görs av resterna från samgyetang, en ginsengspäckad soppa gjord på hel kyckling. Då kokar man ihop det som är kvar av buljongen med lite grönsaker som är lätt stekta i sesamolja.

Portioner: 4
Tid: 1 timme


Du behöver:

2,5 dl kortkornigt ris
2 msk sesamolja
1 liten gullök
3 vitlöksklyftor
1,5 L grönsaksbuljong
1 morot
0,5 liten zucchini

Toppings
sesamfrön
sjögräs
salladslök

Detta är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Skölj riset noga i kallt vatten. Ta hjälp av händerna för att röra runt, så allt ris blir blött. Låt sedan stå i vatten i 30 min.

2. Hetta upp sesamolja på medelvärme i en gryta och småstek riset i oljan i 2 min. Se till att röra om så inget bränner fast.

3. Hacka gullök i små tärningar och finhacka vitlök. Tillsätt i grytan och stek tills löken är genomskinlig.

4. Häll på buljongen och låt koka på låg-medelvärme under lock i 20 min. Rör om då och då för att det inte ska bränna fast på botten.

5. Skär morot och zucchini i små tärningar och tillsätt dem till grytan. Låt puttra vidare under lock på låg värme tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

6. Toppa efter preferens – sesamfrön och strimlad salladslök blir gott! Sjögräs ger också lite extra djup till rätten – smula eller klipp då sjögräset i strimlor.

Servera med: Kimchi, eftersom matgröten i sig inte är kryddig.

matgröt

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar