Bap – Koreanskt ris

Bap (밥) är koreanskt ris. Bap är namnet på kokt ris i allmänhet, och betyder också “måltid”. Det uttalar man nästan mer som “papp” och du känner nog igen det från ändelsen i bibimbap! I Korea är bap mycket betydelsefullt. När man i Sverige frågar “Hur mår du?” så säger man i Korea “Har du ätit bap?” – så grundläggande är det!

Här är ett recept på helt vanligt koreanskt ris. Det passar till allt, och koreanerna äter det varje dag. Det finns en riskokare igång i de flesta hem, så man kan ta för sig när som helst.

Men här kommer ett recept för att koka ett klassiskt koreanskt ris på spis. Använd detta recept som grund i din bibimbap, eller bara till ris som tillbehör.

sushiris

Koreanskt ris är kortkornigt. Det blir inte riktigt samma grej att servera koreansk mat med jasminris eller basmati… Dessa kortkorniga riskorn är mycket mer klibbiga än de långkorniga som många svenskar är vana vid.

I vanliga butiker finns det under namnet sushiris. Men det är ofta mycket billigare att köpa på asiatisk butik – och finns i större förpackningar. Om du köper “sushiris”, tänk på att receptet som står på paketet inte är det samma som till koreanskt ris. Man smaksätter det helt annorlunda när det är till sushi!

sushiris

Om du ska laga kimbap behöver riset vara lite klibbigare, följ då instruktionerna för riset i kimbaprecepten. Till exempel här med köttfärs, tonfisk, eller helt vegetariskt. Receptet här är istället till för det riset som är typiskt tillbehör till nästan varje måltid.

Portioner: 4, minst
Tid: 1 timme


Du behöver:

4 dl kortkornigt ris (“sushiris”)
5 dl vatten

Det här är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Sätt först riset i en sil och skölj det noga under kallt, rinnande vatten. Hjälp till med händerna för att det ska komma runt överallt. Du kan sluta skölja när vattnet som rinner ner från riset inte längre färgas vitt av det.

2. Flytta sedan över riset i kastrullen och häll vatten i den så allt ris täcks. Låt stå på diskbänken i 30 min för blötläggning.

3. Häll därefter av vattnet med hjälp av silen. Nu är riset färdigsköljt och redo för att ångas.

4. Med riset i kastrullen, tillsätt 5 dl kallt, nytt vatten. Sätt plattan på högsta värme och locket på kastrullen. När det stormkokar, sänk till låg värme. Stäng av plattan helt efter 15 min och låt ånga färdigt på eftervärme. Det är viktigt att inte ta av locket under hela koktiden!

5. Rör till sist försiktigt om i kastrullen så riset fluffar till sig. Färdigt!

Servera med: Vad du vill! Nästan allt koreanskt serveras med det här fluffiga riset och lite kimchi. Det är t.ex. basen i en bibimbap.

koreanskt ris

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar