Rabokki – Nudlar och riskakor i stark sås

Rabokki (라볶이) är en rätt där nudlar, riskakor och annat smaskigt samsas i en stark och söt sås. Det är som en utveckling av den superpopulära street fooden ddeokbokki. Den består traditionellt av avlånga riskakor (ddeok) med lite gummiaktigt tuggmotstånd och en tjock röd sås. Rabokki däremot är lite matigare!

Ra i rabokki kommer från ordet ramyeon. Många svenskar kanske associerar det till dyra ramen-restauranger med umamispäckade buljonger. Men på koreanska syftar ramyeon till helt vanliga snabbnudlar. Det är faktiskt i Korea som de konsumeras mest i världen!

Bokki betyder stekning, vilket vi inte riktigt blir kloka på, eftersom allt bara ska kokas upp, haha?!

Rabokki kräver att du åker och handlar en sväng på asiatisk butik. Torkad kelp, ett slags sjögräs, och torkad ansjovis är grunden i buljongen. Men även huvudingredienserna kommer du plocka upp där.

koreanska riskakor

Bägge finns i kyl- respektive frysdisken på de flesta asiatiska butikerna. Så för det första: riskakor, ddeok, kommer i olika former, men dessa avlånga används till det mesta. De är gjorda på ångat rismjöl!

Och för det andra: fiskkakor, odeng eller eomuk på koreanska, är ibland i formen av långa plattor man hackar upp, eller redan i små bitar. De är gjorda av fiskkött, mjöl och salt. De brukar ofta också serveras med en varm buljong som street food!

Portioner: 4
Tid: 30 min


Du behöver:

Till buljongen
2 L vatten
10 g dashima (torkad kelp, finns på asiatisk livs)
20 g torkad ansjovis

Till såsen
4 msk gochujang (eller mer om du gillar spicy!)
1 msk sojasås
1 msk glukossirap
2 msk socker
2 vitlöksklyftor

400 g ddeok (riskaka, finns på asiatisk livs)
100 g eomuk (fiskkaka, finns på asiatisk livs)
150 g kål (vit- eller salladskål)
1 liten morot
1 liten gullök
8 mandu (koreanska dumplings, finns frysta på asiatisk livs)
1 ruta snabbnudlar

Toppings
2 kokta ägg
1 salladslök
lite smält ost
rostade sesamfrön

Vegetarian? Ersätt torkad ansjovis med torkad svamp, uteslut fiskkakorna och se till att dina dumplings är utan kött!


Gör så här:

1. Om dina riskakor inte är mjuka, lägg de i hett vatten tills de mjuknat. Häll hett vatten över dina fiskkakor och låt rinna av direkt.

2. Om du har en kryddkula (som en tesil, fast större), lägg ansjovisen i den. Placera dashima och ansjovis i vattnet. Koka först upp buljongen i 15 min. Sila därefter buljongen, eller bara ta ut dashima och ansjovis.

3. I en stor wokpanna eller gryta, blanda samman buljongen med ingredienserna till såsen.

4. Strimla kål, morot och lök.

5. När såsen i woken puttrar, släng ner grönsakerna. Tillsätt ddeok och eomuk. Låt koka ca 5 min. Tillsätt då (fryst) mandu. Koka i 5 min till.

6. Känn på en riskaka – om det är för mycket motstånd så är det inte klart än! Tillsätt lite mer vatten om buljongen kokat bort för mycket.

7. Lägg i nudlarna nu i slutskedet. När de mjuknat är det färdigt!

8. Slutligen, toppa efter preferens! Smält ost, kokt ägg, strimlad salladslök och rostade sesamfrön är supergott!

Servera med: Vår gula picklade rättika, danmuji. Det går också att bryta av med lite ris.

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar