Haemul kalguksu – Nudelsoppa med skaldjur

Haemul kalguksu (해물 칼국수) är en nudelsoppa med skaldjur. Det som är extra speciellt är de handgjorda, vetenudlarna, kalguksu. Buljongen i soppan är mild, men djup! Haemul betyder skaldjur och du kan med fördel använda en mix av räkor, musslor, bläckfisk, whatever.

kalguksu

Kal betyder kniv och guksu är nudlar, och de heter så för att de är just knivskurna. De är färska, handgjorda och riktigt mumsiga. I Sverige hittar man de dock i frysen på asiatisk butik. Men de känns ändå rätt färska när man tinar dem. Givetvis är det godast att göra kalguksu från grunden, men här utgår vi från de köpta nudlarna. Dessutom har vi en nudelguide som du kan läsa här!

Portioner: 4
Tid: 20 min


Du behöver:

500 g kalguksu (färska vetenudlar)

Till buljongen
3 L vatten
20 g dashima (torkad kelp, finns på asiatisk livs)
40 g torkad ansjovis
0,5 gullök
1 msk ljus sojasås
5 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
några cm ingefära

Till soppan
1 stor morot
150 g zucchini
100 g shiitake
400 g valfria skaldjur

Toppings
1 salladslök
1 msk gochugaru + 3 tsk sesamolja

Vegetarian? Ta bort skaldjuren och öka grönsakerna. Glöm inte också att skippa ansjovisen i buljongen!


Gör så här:

1. Koka upp allt till buljongen i en stor kastrull. Efter ca 15 min kan du sila av det så du bara har buljongen kvar.

2. Skär sedan morot, zucchini och shiitake till stavar och strimlor. Tillsätt de i buljongen och koka i 2 min.

3. Tillsätt därefter skaldjuren till kastrullen med grönsaker och buljong. Låt koka i 2 min.

4. Koka till sist nudlarna enligt anvisningen, i mycket vatten i en annan kastrull. Häll av och skölj med kallt vatten. Tillsätt nudlarna till buljongen och koka upp någon min.

5. Skär salladslöken tunt. Om du vill ha din soppa lite kryddigare – blanda samman gochugaru och sesamolja. Toppa slutligen varje individuell skål med dessa toppings!

Servera med: Kimchi vid sidan, och varför inte lite sojapicklad lök?

Behöver du mer inspiration? Följ oss då på Instagram!

Lämna ett svar