Bibimguksu – Kalla nudlar med stark sås

Bibimguksu (비빔국수) är en kall nudelrätt med stark sås och mycket grönsaker som topping. Det är en klassiker på sommaren, i synnerhet för den som gillar spicy! Bibim betyder blandat och guksu är koreanska för nudlar.

Namnet kanske känns bekant, från bibimbapen? Du kan se på bibimguksun på samma sätt – att det är en bowl som du kan toppa med det mesta, bara att denna har nudlar istället för ris. Med andra ord, om du saknar någon av grönsakerna vi toppar med här, så är det inte hela världen.

Nudlarna man har till bibimguksu brukar vara somyeon, dvs. koreanska vetenudlar. Men det går bra att använda japanska eller kinesiska somen, då det i princip är samma. Man kan såklart ersätta med även andra nudlar. Det är t.ex. väldigt populärt att använda koreanska bovetenudlar, då har vi oss en bibimnaengmyeon istället! Kolla in vår guide av koreanska nudlar här!

Portioner: 4 för en lättare måltid
Tid: 20 min


Du behöver:

400 g somyeon (koreanska vetenudlar, eller japanska somen)

Till såsen
3-4 msk gochujang (beroende på hur starkt du vill ha det!)
4 msk risvinäger
2 msk ljus sojasås
2 msk honung
2 msk brunt socker
2 msk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön

Toppings
0,5 liten gurka
1 liten morot
100 g kål (vit-, röd- eller salladskål)
4 salladblad
4 msk kimchi

2 kokta ägg
ssam mu (picklad rättika)
rostade sesamfrön
rostat sjögräs

Vegetarian? Se bara till att din kimchi är vegansk så är du i hamn!


Gör så här:

1. Koka först upp vetenudlarna efter instruktion på förpackningen – allra bäst blir det i en stor kastrull och med mycket vatten.

2. Blanda under tiden samman alla ingredienser till såsen i en stor bunke.

3. När nudlarna kokat färdigt, häll av vattnet och skölj dem tills de kallnat helt. Blanda sedan samman nudlarna med såsen tills allt är täckt.

4. Hacka gurka och morot till stavar. Strimla kål, sallad och ev. också kimchi om den är i för stora bitar.

5. Portionera ut nudlarna i individuella skålar och toppa varje skål med grönsakerna.

6. Skär de kokta äggen i halvor. Klipp upp sjögräset i strimlor. Toppa med dessa samt sesamfrön. Och glöm inte slutligen att blanda (som namnet, bibim, säger) runt allt i skålen innan du hugger i!

Servera med: Något proteinrikt kanske. Då bibimguksu i princip bara är nudlar och grönsaker, brukar man äta den ihop med något kött. Såklart kan du skippa grisfötter och andra klassiker, och bara köra med t.ex. lite dumplings vid sidan.

Vi finns också på Instagram!

Lämna ett svar