Haemul pajeon – Pannkaka med skaldjur

Haemul pajeon (해물파전) är en koreansk pannkaka med skaldjur och salladslök. Man gör ofta pannkakor och plättar i Korea med olika typer av fyllning, och här är en populär variant. Haemul betyder skaldjur, pa är salladslök och jeon är ordet för den här slags pannkaka! Jeon uttalas med hårt j som på engelska, och eo läses som å.

Jeon är vanlig street food och tillagas på stora stekytor med rikligt med olja. Det är också en typisk anju, dvs. något man småäter medan man primärt är ute och dricker! Jeon kan också serveras som förrätt eller banchan. Jeon är också typiskt att servera vid chuseok, en koreansk högtid som brukar liknas vid thanksgiving.

Du kan däremot göra oändliga varianter av jeon. Grundtanken är för det mesta att ta kött, fisk eller grönsaker i vetemjöl och ägg, för att sedan steka i mycket olja. Här använder vi en mix av räkor, musslor och bläckfisk. Vi har också ett recept på kimchipannkaka.

Portioner: 4 stora pannkakor
Tid: 15 min


Du behöver:

Smeten
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 dl vatten
2 ägg
salt
peppar

Fyllningen
4 salladslökar
200 g skaldjursmix

Cho ganjang – dippsåsen
2 msk ljus sojasås
1 msk risvinäger
0,5 msk socker
1 msk vatten
1 tsk gochugaru

Vegetarian? Plocka bort skaldjuren som har du en pajeon istället! Minst lika gott.


Gör så här:

1. Blanda samman allt till smeten.

2. Hacka salladslöken i 5 cm långa bitar.

3. Tillsätt salladslöken och skaldjuren till smeten.

4. Hetta upp mycket olja i en panna, sleva över en fjärdedel av smeten och stek till en pannkaka på medelhög värme. Rätta eventuellt till salladslöken så den är disponerad relativt jämnt över pannkakan. Vänd så pannkakorna får lite färg på båda sidor.

5. Blanda samman allt till dippsåsen.

6. Servera pannkakorna hela och använd sedan dina ätpinnar för att riva loss en bit när du är sugen. Eller ställ fram en kökssax och klipp upp den i mindre bitar, ungefär som man skulle slicea en pizza.

Servera med: Cho ganjang, enligt receptet ovan. Den kan också ersättas med sojapicklad lök eller såsen från sojapicklat ägg. Blanda gärna skaldjurspannkakan med kimchipannkaka eller annan street food.

Följ Gochugäris på Instagram!

Lämna ett svar