Samgyetang – Kycklingsoppa med ginseng

Samgyetang (삼계탕) är en kycklingsoppa med ginseng. Kycklingen kokar och blir saftig i en mild buljong. Ordet är en sammansättning av ginseng, kyckling och soppa! Sam från insam, ginseng på koreanska. Gyeran betyder ägg, mer specifikt ägg från kyckling – därav gye för kycklingen i soppan. Tang är ett av många koreanska ord för soppa!

Samgyetang innebär att man oftast äter en hel kyckling, så det är lite av ett commitment. Den serveras i koreanska lergrytor, ddukbaegi, men går såklart att sätta i en skål bara. Men kycklingen äts som sagt hel – tänk därför på att hitta den minsta möjliga, för att det ska bli lagom för en portion! Det är perfekt att använda vårkyckling till detta, som kanske finns fryst även senare på året. Den är betydligt mindre, man orkar liksom äta en hel själv!

Det kan vara lite knepigt att få tag på allt till samgyetang, men ge inte upp! Det är i själva verket väldigt enkelt att laga när man är igång. Det viktigaste att ha i är ginseng – du hittar den förhoppningsvis färsk i kylen på din välsorterade asiatiska livs. Det är en rot som använts som medicinalväxt i Kina i många, många år. Du bör också ha jujube i, de finns oftast torkade i stora påsar och kallas ibland för röda dadlar. Man har också t.ex. ginkonötter och kastanj i, men inget måste om du inte hittar det.

Kycklingen ska fyllas från ena ändan med ris, ginseng och vad mer du kan hitta. När kycklingen sedan kokar kommer troligtvis en del av fyllningen att ta sig ut i buljongen och göra den till en lite tjockare grötaktig sås.

Soppan äts traditionellt på sommaren, och tros vara bra för hälsan om man äter den på tre specifika dagar. Dagarna kallas sambok och infaller på olika datum varje år, inom loppet av en månad, ungefär i samband med rötmånaden. Man har tänkt att värme ska bekämpas med värme – och därför äter man den här matiga soppan mitt i sommaren!

Buljongen i samgyetang blir lite mjölkig och tjock från riset. Om det blir rester kvar av den kan man göra koreansk gröt av det hela – juk! I lite sesamolja kan du steka upp finhackad lök, morot och lite ärter. Häll sedan på vad som finns kvar av buljongen och eventuell kyckling. Koka upp i några minuter och ät till frukost eller lätt lunch.

Portioner: 2
Tid: 2 tim


Du behöver:

2 vårkycklingar á 400 g

Till fyllningen
1 dl kortkornigt ris (“sushiris”)
2 färska ginsengrötter
4 jujube
8 vitlöksklyftor
4 ginkonötter

Topping
2 salladslök

4 tsk sesamolja
1 tsk sesamfrön
1 tsk salt
en nypa svartpeppar

Vegetarian? Ja du, det blir svårt… Testa en annan soppa!


Gör så här:

1. Skölj noga riset i kallt vatten. Ställ åt sidan, helt täckt i vatten. Häll av efter en timme!

2. Hitta öppningen på kycklingen och fyll den med hälften av allt som ska i. Upprepa på andra kycklingen. Om det blir något ris över som verkligen inte får plats, lägg det bara löst i den stora grytan ihop med kycklingarna. Det kommer bara soppan tjockare och godare!

3. Täck i 1,5 L kallt vatten och låt koka upp. Kör på medel/hög värme i 30 min från att det börjat koka.

4. Tillsätt ett par dl vatten, beroende på hur mycket som kokat bort. Sänk till medel och koka i 40 min till. Rör om i buljongen då och då.

5. Om du serverar soppan i lergryta på koreanskt vis, värm upp dem på en platta med lite vatten i botten. Placera sedan kycklingarna i varsin lergryta eller skål och sleva på buljongen över dem.

6. Strimla salladslök fint och toppa. Salta och peppra efter preferens.

7. Blanda samman ingredienserna till dippen. Den kan man antingen krydda buljongen med, eller doppa bitar av kycklingen i.

Servera med: Rättikskimchi – kkakdugi är typiskt. Det är också gott att ha sojapicklad lök till!

Följ Gochugäris på Instagram!

Lämna ett svar