Chamchi kimbap – Sjögräsrulle med tonfisk

Kimbap (김밥), ibland också stavat gimbap, är en sjögräsrulle med ris och olika slags fyllning. Kim betyder sjögräs och bap är koreanska för kokt ris. Och slutligen till huvudingrediensen i denna kimbap – chamchi, dvs. tonfisk!

kimbap tonfisk

I Korea är kimbap en snabb, enkel och billig frukost eller lunch. Många svenskar tänker nog direkt på sushi när man ser en kimbap, men det finns skillnader. Man doppar t.ex. inte kimbapen i soja – den är saftig och god även utan!

Det som är så underbart med kimbap är att du kan fylla den med typ vad du vill! Sjögräs och ris är väl egentligen det enda som “måste” vara i. Utöver det dock bra att tänka på att ha max fem olika fyllningar. Innehållet styr du själv. Är du osugen på just denna kombo? Kör gurka istället – snabbpickla den enligt receptet här. För det andra så passar spenat bra – blanchera den, tryck ut vattnet ur den och smaksätt med en skvätt soja och sesamolja.

Vill du testa kimbap med annat än tonfisk? Vi har ett recept på kimbap med köttfärs och kimchi som också är en riktig klassiker! Det hittar du här!

Portioner: 4, för en lättare måltid
Tid: 1,5 tim


Du behöver:

4 ark sjögräs

Till riset
3 dl kortkornigt ris (“sushiris”)
1 tsk salt
2 msk sesamolja

Till tonfisken
1 burk tonfisk
5 msk majonnäs
1 msk gochugaru
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk koncentrerad citronsaft
salt
peppar

1 liten morot
100 g crabsticks/surimisticks
8 strimlor danmuji (gul picklad rättika, köp på asiatisk livs, men godast är att göra egen!)
2 ägg
olja till stekning

Vegetarian? Skippa fisken och kör tofu, svamp eller grönsaker du är sugen på!


Gör så här:

1. Skölj ditt ris i ett durkslag och rör runt noga i det under kallt rinnande vatten. Häll över det i en kastrull, täck i nytt vatten, men låt sedan stå i 30 min.

2. Blanda samman alla ingredienser till tonfiskröran i en liten bunke.

3. Skala och skär moroten till tunna tändsticksstavar. Stek dem mjuka i lite olja.

4. Skär crabsticks på längden.

5. Skär din danmuji ungefär tjocka som blyertspennor, om den inte redan är strimlad.

6. Häll av vattnet från riset, häll på 4 dl nytt kallt vatten och låt koka upp i 5 min. Stäng sedan av plattan helt och låt riset ånga med lock på eftervärme.

7. Knäck äggen i en liten bunke, rör om lite och värm upp lite olja i en panna. Stek till en liten omelett och skär den därefter till långa, cm-tjocka strimlor.

8. Riset kommer vara fluffigt men klibbigt när vattnet helt dunstat. Tillsätt salt och sesamolja, rör om och ställ åt sidan för att svalna.

9. Placera ditt sjögräsark på bambumattan (om du vill använda det) med sjögräsets glansiga sida neråt.

10. Lägg ris på sjörgräset och tryck försiktigt ut det till ett tunt lager. Det går smidigare om du har fuktiga händer. Se till att riset hamnar hela vägen ut i kanterna. Låt dock 1/4 av sjögräsarket, längs den bortre kanten, vara utan ris.

11. Placera ut dina olika fyllningar på rad. Maxa inte, den ska inte bli för tjock, då går den sönder!

12. Dags att rulla! Tryck tillräckligt hårt för att inte ha en slapp rulle, men inte så hårt att den går sönder. När du har en sista cm kvar på sjögräset, blöt kanten lite med fuktiga fingrar, så kommer den limmas ihop i änden.

13. Pensla ev. kimbapen med lite sesamolja efteråt, för extra glans och nötig smak.

14. Skär till sist rullen i ca 1 cm tjocka skivor med blöt, eller sesamoljad, vass kniv. Det viktiga är också att torka av det klibbiga riset som emellanåt fastnar på kniven.

Servera med: Den gula rättikan, danmuji, alltså samma som till fyllningen fast skuren i cirklar. Kimbap passar också till annan street food om du vill göra en mer matig middag.

Till sist, följ Gochugäris på Instagram!

Lämna ett svar