Mayak gyeran – Sojapicklat ägg

Mayak gyeran (마약 계란) är ett sojapicklat ägg. Mayak betyder knark, och dessa ägg kallas så därför att folk menar att de är så goda att man blir beroende! Gyeran (uttalas ungefär keran) betyder helt enkelt ägg. Knarkägg hade vi kunnat kalla dem, men låt oss undvika förvirring, haha.

Mayak gyeran är influerat av det japanska sättet att koka äggen, när man toppar en smarrig ramen. Sojapicklat ägg blev nyligen SUPERpopulärt i Sydkorea.

sojapicklat ägg

De flesta äter äggen med bara lite ris, men det passar ju bra till andra koreanska smaker, så feel free! Det går utmärkt att ha till att toppa en fried rice. Och den söta sojablandningen är GUDOMLIG – släng den inte när du ätit upp äggen! Du kan använda den som sås till något annat, t.ex. att doppa dina koreanska pannkakor i.

Portioner: Topping för 4 pers
Tid: 15 min – men låt stå över natten


Du behöver:

4 ägg

Till såsen
3 vitlöksklyftor
2 salladslökar
1 röd chili
1 dl vatten
1 dl soja
1 dl glykossirap
sesamfrön

Detta är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Koka äggen efter preferens, men det är extra gott att koka dem så gulan förblir lite rinnig.

2. Hacka vitlök, salladslök och chili fint. Lägg det i den behållare där du tänker bevara de picklade äggen.

3. Rör ner vatten, soja och sirap i bunken så allt blandas ut ordentligt. Tillsätt sesamfrön.

4. Skala äggen när de svalnat och lägg dem ner i din sojalag. Ställ i kyl, där håller de i 3-4 dagar.

Servera med: En skål med ris, med ägget på toppen.

Följ oss på Instagram!

1 Comment

Lämna ett svar