sojapicklad lök

Yangpa jangajji – Sojapicklad lök

Yangpa jangajji (양파 장아찌), sojapicklad lök, är en klassisk banchan. Den kompletterar många rätter och slängs ihop på nolltid! Yangpa betyder lök och jang-a-jji är namnet för denna slags pickling där man använder soja.

sojapicklad lök

Detta är en banchan som passar utmärkt till koreansk BBQ och andra kryddstarka kött. Sojapicklad lök är också vanligt att ha till olika slags koreanska “pannkakor”, speciellt haemul pajeon – en pannkaka med skaldjur och salladslök!

Förutom kimchi så är sojapicklade grönsaker väldigt vanliga banchan i Korea. De håller länge, så det är enkelt att ha många olika sorter stående i kylen. Det går snabbt, är enkelt att göra och varje måltid förhöjs med dessa små sidorätter.

lök

I Sverige använder vi oss ofta av 1-2-3-lag när vi picklar, men i Korea är det lite annorlunda. Vi har tidigare skrivit om en 1-1-1-lag till picklad rättika. Här har vi lagt till ännu en etta, nämligen för sojan. Den här sojapicklingen kan du göra med gurka, vitkål, rättika eller andra grönsaker du är sugen på!


Du behöver:

2 mellanstora gullökar

Till lagen
1 dl koreansk sojasås (ev. japansk)
1 dl vatten
1 dl vinäger (äppelcider- eller liknande)
1 dl socker

Detta är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Skär löken i önskade bitar och lägg dem i en glasburk.

2. Koka upp lagen.

3. Häll upp lagen i glasburken.

4. Låt burken stå framme tills det har svalnat.

5. Ställ in den i kylen! Där håller den i ett par veckor!

Servera med: Koreansk BBQ eller jeyuk bokkeum. Det är också jättegott att ha till olika slags koreanska pannkakor, som du doppar i sojan.

sojapicklad lök

Följ oss på Instagram!

1 Comment

Lämna ett svar