Gochu muchim – Chiliröra

Gochu muchim (고추무침) är som en chiliröra och en supergod banchan, dvs. en koreansk sidorätt! Gochu betyder chili (som i gochujang, gochugaru… och gochugäris!) och muchim är ett samlingsnamn på ett slags kryddad banchan.

Vi har inte kunnat hitta den chili man använder i Korea, som oftast är mild och söt. Men efter att ha testat allt från grön chili till spetspaprika, så har vi ett förslag. Nämligen, sivri! Det är en turkisk chili, som i regel är mild-medium i styrka. Den finns på livsmedelsbutiker med stort grönsakssortiment, eller i butiker med mycket produkter från Mellanöstern mm.

Du kan följa receptet nedan, eller göra en snabbversion som man ofta får på koreansk restaurang! Då kan du strunta i att hacka upp dem och istället servera chilis hela, ihop med en koreansk paste. Man tar varsin chili och man doppar änden i lite jang, och så tar man en tugga! Men här är inte the time and place att skämmas för att dubbeldippa! Man doppar i jang, tar ett bett på sin chili, äter lite annat, doppar chilin, tar en tugga, osv. Perfekt att ha vid sidan.

koreansk chili

Och vilken jang? Ja, doenjang – den salta sojabönspasten – går fint. Men det är supergott med ssamjang (som annars är perfekt med BBQ-kött), dvs. en blandning av gochujang och doenjang, plus lite kryddning. Den har lite mer hetta! Du väljer själv helt enkelt. Eller så kan du följa receptet nedan!

Portioner: Sidorätt vid en plockmiddag för 4-6 pers
Tid: 5 min


Du behöver:

4 sivri eller annan mild grön chili/liten paprika
1 msk gullök
1 liten vitlöksklyfta

Till smaksättningen
1 msk doenjang
1 tsk sesamolja
1 krm socker

Detta är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Skölj chilin och hacka upp i centrimetertjocka bitar, eller lite större.

2. Finhacka gullök och vitlök.

3. Blanda samman ingredienserna till smaksättningen och tillsätt sedan grönsakerna.

4. Rör om noga, liksom tills såsen är runt alla chilibitar och det bildar en slags chiliröra ihop!

Servera med: En het gryta, grillat eller t.ex. jeyuk bokkeum!

Följ oss på Instagram!

Lämna ett svar