Danmuji – Gul picklad rättika

Danmuji (단무지) är en gul picklad rättika. “Mu” som står mitt i ordet är kanske bekant från en annan av våra picklade rättikor, chikin mu. Danmuji består av orden dan – söt, mu – rättika, ji – saltad. Det uttalas typ “tanmooji”!

Man har picklat grönsaker i alla tider även i Korea, men det ovanliga här är väl att man ändrar färg på grönsaken. Man började göra den gul för att det helt enkelt skulle se godare ut så! Vi får den gula färgen från gurkmeja, men den danmuji du hittar i butik i Korea är gjord med karamellfärg.

danmuji, gul picklad rättika

Danmuji finns att köpa vakuumförpackad på asiatisk livsmedelsbutik, men vi tycker inte riktigt den smakar som den ska. Dessutom har den förlorat sin krispighet! Vi tycker detta recept är det närmsta vi kommer till hur den danmuji man får på restaurang i Korea smakar. Men det sägs också att den rätta smaken inte går att uppnå utan kemikalier, så det kanske är lika bra, haha!

Här har vi skurit rättikan i cirklar (halvmånar är också typiskt), men du kan också använda detta exakta recept som fyllning i kimbap. Då kan du skära rättikan i långa strimlor, stora som blyertspennor ungefär!

Portioner: Flera omgångar som sidorätt
Tid: 15 min, men den ska också saltas en timme och kylas över natten


Du behöver:

400 g vit rättika
0,5 dl salt
vatten

Lag
4 dl vatten
2 dl socker
1,5 dl risvinäger
1 tsk gurkmeja

Detta recept är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Skala och hacka rättikan i önskvärd form.

2. Lägg den färdighackade rättikan i en bunke med salt och vatten tills det allt är täckt. Låt stå en timme.

3. Häll av vattnen. Smaka på rättikan och skölj av den om den är för salt.

4. Koka upp lagen, så sockret löses upp. Låt svalna en aning.

5. Sätt rättikan i en lufttät burk, häll över lagen och ställ i kyl. Låt den stå minst 12 timmar innan servering. Vi tycker den blir som godast efter typ en vecka, men håller typ en månad.

Servera med: Kimbap! Det är en klassiker. Vi har recept på kimbap med köttfärs, och en med tonfisk. Det är också typiskt till nudelrätten jajangmyeon!

Vi vill höra vad du tyckte om receptet! Skriv till oss på Instagram!

1 Comment

Lämna ett svar