Baek kimchi – Vit kimchi

Baek kimchi (백 김치) betyder vit kimchi, efter dess ljusa färg. I Sverige känner trots allt de flesta till kimchi som en röd, het och kryddad, fermenterad salladskål. Det är dock baechu kimchi.

Det finns 250 olika sorters kimchi, gjorda på olika grönsaker och frukter, med olika kryddning. Vit kimchi är en av många varianter, och bland de populäraste! Den innehåller ingen chili.

salladskål

Kimchi är Koreas mest älskade sidorätt, då man äter det till nästan varje måltid. Baek kimchi passar perfekt för den som gillar kimchins smakrika fermentering, men som inte vill ha det fullt så kryddigt! Denna kimchi har en väldigt uppfriskande smak, därav kallas den ofta för sommarkimchi! Den är perfekt till att rensa paletten mellan tuggor.

En viktig ingrediens i detta recept är, otippad nog, Sprite! I Korea använder man läsken Chilsung, men det är typ samma som Sprite. Smaken av den avtar lite efter någon vecka, men den ger en rolig kick av sötma som behövs här! Tillsätt därför lite mer Sprite om du gillar det, eller bara mer saltvatten om du tycker det behövs mer vätska.

Något som också är typiskt för sommaren är mul kimchivattenkimchi! Du kan göra denna till en vattenkimchi genom att tillsätta mer vatten. Sätt då kimchin i en större burk än tänkt och fyll upp med extra vätska (0,2 delar salt till 1 del vatten). Servera sedan som en banchan, där kimchin får ligga i en mild buljong. Eller också så kan du hälla vätskan över lite bovetenudlar och du har en riktigt fräsch sommarrätt!

Portioner: Räcker som sidorätt vid flera tillfällen
Tid: 1 timme effektiv tid, men ett flerdagsprojekt egentligen


Du behöver:

500 g salladskål
250 g vit rättika
1 dl grovt salt
2 st salladslök

Till vätskan
1 st äpple
0,5 st päron
0,5 st gullök
5 st vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
2 msk fisksås
1 dl Sprite
4 dl vatten

Vegetarian? Uteslut fisksåsen, men tillsätt då 2 tsk salt – det är viktigt för att fermenteringen ska gå rätt till!


Gör så här:

1. Skär salladskålen i bitar cirka 5×5 cm stora. Skala rättikan och skär den i ungefär samma storlek som kålen. Lägg de hackade grönsakerna i en bunke. Salta dem noga med 1 dl salt och låt stå i 2-3 timmar.

2. Låt vätskan från kålen och rättikan rinna av i ett durkslag. Skölj också av grönsakerna om det smakar för mycket salt. Låt dem stå i durkslaget i kyl över natten, så de får rinna av helt.

3. Skär salladslöken i cm-långa bitar.

4. Mixa äpple, päron, gullök, vitlöksklyftor och ingefära med en stavmixer. Sila mixen och blanda sedan samman vätskan med fisksås, Sprite och vatten.

5. Lägg de saltade grönsakerna i en ren, tätt slutande förvaringslåda, ihop med salladslöken.

6. Häll över vätskan så den täcker grönsakerna och låt lådan stå i rumstemperatur i 2-3 dagar (beroende på hur fermenterad du vill ha den) och flytta sedan över den till kylen. Baek kimchi håller cirka 3 veckor i kylen.

Servera med: Något kryddigt! Den passar utmärkt till ett starkt marinerat kött som du wokar eller grillar. Dakgalbi (kyckling) eller jeyuk bokkeum (fläsk) är därför några av våra favoriter till baek kimchi.

Baek kimchi, vit kimchi

Följ oss på Instagram och berätta vad du tyckte om receptet!

1 Comment

Lämna ett svar