Chikin mu - picklad rättika

Chikin mu – Picklad rättika

Chikin mu (치킨 무) är en picklad rättika. Precis som du kanske gissat betyder namnet kycklingrättika – chikin är friterad kyckling och mu (uttalat typ moo) är rättika. Och varför heter den så? Jo, det är nämligen typiskt att para ihop med koreansk friterad kyckling. Men det är såklart en banchan (sidorätt) som passar till att bryta av smaken i det mesta, just för att den är så fräsch och krispig!

Koreansk rättika är visserligen lite mindre och knubbigare än denna på bild. Dock får vi inte tag på den i Sverige, så därför använder vi vit rättika/daikon. Den smakar egentligen likadant och den finns att hitta på de flesta välsorterade grönsaksavdelningarna.

Istället för en 123-lag gör vi här en 111-lag, alltså rätt mycket sötare! Lagen ska inte heller kokas upp, utan bara blandas runt tills sockret löses upp.

Chikin mu hackas typiskt i kuber, men du kan strimla rättikan i tunna också. Då kallas den ssam mu och passar PERFEKT att lägga i botten av ett salladsblad. Det är nämligen var ssam är – att wrappa kött och annat gott i sallad!

Portioner: Räcker till flera serveringar som sidorätt
Tid: 10 min, men behöver tid att picklas i 12 timmar


Du behöver:

300 g rättika
1 dl vatten
1 dl risvinäger (eller vitvinsvinäger)
1 dl socker
1 tsk salt

Det här receptet är helt vegetariskt!


Gör så här:

1. Skala och hacka rättikan i jämna kuber.

2. Blanda övriga ingredienser tills sockret och saltet är helt upplöst.

3. Till sist, lägg rättikan i en burk och häll lagen så all rättika är täckt. Kyl i minst 12 timmar innan servering. Den håller ca 2 veckor i kyl.

Chikin mu - picklad rättika

Servera med: Friterad kyckling, yangnyeom chikin. Utan chikin mu är din kycklingupplevelse inte fulländad!

Följer du oss på Instagram? Där kan du ju skriva till oss vad du tyckte om receptet!

3 Comments

Lämna ett svar