Gyeran jjim, ångat ägg

Gyeran jjim – Ångat ägg

Gyeran jjim (계란 찜) är en sidorätt som passar till det mesta. Namnet säger precis vad det är: gyeran – ägg, jjim – ångat. Det uttalas ungefär “keran jjim”, där jj-ljudet är hårt som i engelskans juice.

Gyeran jjim, ångat ägg

Det bästa med denna rätt är den lena konsistensen. Det blir ungefär som en stor, fluffig omelett! Det är ett väldigt simpelt recept. Men vill man ha sitt ägg lite mer matigt, så kan man tillsätta svamp, zucchini eller liknande vid tillagningen.

Gyeran jjim tillagas oftast i en koreansk lergryta, ddukbaegi, som är vanlig för både tillagning och servering. Den hettas upp ordentligt och håller värmen väl. Det är så himla härligt att servera ägget direkt, när det fortfarande bubblar i den! Ofta har ägget rest sig så mycket att det liksom wobblar över kanten på grytan, haha. Har du ingen koreansk lergryta? Det går bra att göra i en lite gjutjärnsgryta också. Inte heller det? Rör då istället ihop ingredienserna, men halvera mängden buljong, och kör i 5 min i mikron.

Ddukbaegi, koreansk lergryta

Portioner: 2-4, beroende på hur många smårätter ni kör till
Tid: 15 min


Du behöver:

3 ägg
3 krm salt
3 krm koreansk fisksås (t.ex. ansjovissås!)
1,5 msk mirin (sött, japanskt risvin)
2,5 dl vatten + en halv tärning grönsaksbuljong

Topping
lite salladslök

Vegetarian? Det är lätt fixat. Uteslut fisksåsen och öka saltmängden!


Gör så här:

1. Hetta upp den lilla grytan på spisen över hög värme.

2. Blanda alla ingredienser, utom buljongen i en bunke, tills det är helt slätt. Om ägget fortfarande är lite tjockt på vissa ställen, vispa lite till eller kör allt genom en sil!

3. Smula ner buljongtärningen i hett vatten och låt börja småputtra i grytan. Sänk sedan plattan till medelvärme.

4. Häll äggblandningen i grytan och vispa snabbt med hjälp av en spiral- eller ballongvisp, tills buljongen och ägget är helt sammanblandat.

5. Sänk plattan till låg värme och sätt på lock. Låt ånga i 5 minuter eller tills ägget är helt fluffigt på toppen! Om du vill toppa med salladslök, hacka den medan du väntar och strössla ovanpå ägget så fort det är färdigt.

Servera med: Koreansk BBQ, wokat kött eller något annat lite kryddigt.

Gyeran jjim, ångat ägg

Följ oss på Instagram och berätta vad du tyckte!

Lämna ett svar